Wednesday, February 2, 2011

Terkini di Mesir : Apakah kesudahannya..Kepada yang mempunyai saudara mara yang berada di negara bergolak  ini, pasti sentiasa mengikuti perkembangan berita, tetapi ramai juga yang tak mengendahkannya pun.Apalagi sekarang ni kita tertumpu kepada permasalahan mangsa banjir di Johor, Negeri Sembilan, Pahang dan Melaka yang kian meningkat. Apapun sama-samalah kita doakan semoga semuanya berjalan lancar sepertimana perancangan yang di buat untuk membawa pulang rakyat Malaysia di sana. Tetapi persoalannya dengan keadaan di sana bolehkah semua rakyat kita dihubungi, ianya seperti tidak jelas. 

  • Like many people we've been glued to the news unfolding in Egypt and thinking of what we could do to help people on the ground. Over the weekend we came up with the idea of a speak-to-tweet service-the ability for anyone to tweet using just a voice connection.
  • We worked with a small team of engineers from Twitter, Google and SayNow, a company we acquired last week, to make this idea a reality. It's already live and anyone can tweet by simply leaving a voicemail on one of these international phone numbers (+16504194196 or +390662207294 or +97316199855) and the service will instantly tweet the message using the hashtag #egypt. No Internet connection is required. People can listen to the messages by dialing the same phone numbers or going to twitter.com/speak2tweet.
  • We hope that this will go some way to helping people in Egypt stay connected at this very difficult time. Our thoughts are with everyone there.

3 pesawat TUDM berlepas ke Mesir 12 tengah hari ini

02/02/2011 11:22am

KUALA LUMPUR 2 Feb. – Tiga pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijadual berlepas ke Mesir tengah hari ini bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang berada di negara itu.
Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata, pesawat tersebut akan turut membawa bekalan makanan bersama mereka.
"Pukul 12 (tengah hari) ini tiga pesawat milik TUDM akan berlepas dari Kuala Lumpur.
“Macam-macam makanan mereka akan bawa sekali dalam pesawat tersebut seperti beras, sardin, minyak masak, rempah kari, tepung, dan lain-lain lagi,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Katanya, kerajaan juga berusaha mendapatkan visa sementara khas daripada kerajaan Arab Saudi bagi membolehkan pelajar yang berada di Mesir dipindahkan ke Jeddah sebelum dibawa pulang.
”...Sebab kita nak keluarkan pelajar kita ramai sangat. Jadi kita nak bawa mereka ini ke Jeddah dulu,” katanya. Dilaporkan terdapat kira-kira 11,000 rakyat Malaysia di negara itu dan daripada jumlah tersebut 7,000 adalah pelajar. – Bernama.. Ikuti seterusnya ..utusan online 
Pakistan dan US juga sedang membawa pulang rakyat mereka


Antara gambar semasa perhimpunan semalam sebagai protes ke atas pimpinan Hosni Mubarak 


 Presiden Hosni Mubarak dalam ucapannya semalam berkata, dia akan berundur pada pilihan raya yang dijadualkan pada September akan datang. ..
Perhimpunan masih lagi di teruskan seperti tiada kesudahan...

"He humiliated us for 30 years, now we want to humiliate him" - Amar al Zoghy, a protester in Tahrir Square, Cairo
21:30 In Cairo's central Tahrir Square, protesters said Mr Mubarak's concession was not enough and they want him to leave now. They shouted that he should not be allowed the graceful exit he seeks...


1 comment:

  1. selagi husni mubarak x ltk jwtn selagi itu rakyat huru-hara..doakan semoga keselamatan rakyat malaysia di sana dlm keadaan baik.

    ReplyDelete

Kawan?

Gelaran yg dah biasa dh aku dengar... Childish, gedik, lurus  bendul, bodoh, org buat mcm tu pun boleh lg pulak tolong  org tu..   ...