Wednesday, March 13, 2019

Kawan?


Gelaran yg dah biasa dh aku dengar...
Childish, gedik, lurus  bendul, bodoh, org buat mcm tu pun boleh lg pulak tolong  org tu..  

Yg paling menyedihkan bila kwn sendiri pula yg tmbh, mmg *** ni gedik mcm tu.. sampai ada yg tanya, itu kwn kamu ker si **** tu, mcm tu kamu panggil kwn?. Aku hy terdiam. 
Aku ingat sampai bila2 yg time kwn sekolah dia nm 'tinie' dtg rumah sewa kami n ckp, dia mmg knl tgk org la, mmg first time dh tau yg aku jns ''gedik'' katanya. Wah, pandainya kwn kau tu... Kalau kau nk tau, pakcik tua yg alim yg pernah aku jumpa, pernah renung aku n pergi dkt aku n ckp, kamu ni kan sbnrnya nmpk jer friendly, selalu senyum n nmpk mudah dgn semua org tp jinak2 merpati. Kamu ni jns susah dirapati kan sgt ssh utk terima org sbg teman rapat kn... Ya. Aku mmg mcm tu. Dan mmg selalu org ingt aku childish dr cara aku, tp bila org tu betul2 close dgn aku sj yg tau mcmmn cara n akn terkejut berkata sebaliknya dan berkata.. awk ni nmpk mcm chidish jer kn tp... Mmg amt jarang aku sembang  heavy dgn org, yg tertentu sj, yg lainnya kenal aku scr surface walau nmpk mcm ke sana ke mari bersama mcm yg sorang ni walau knl dr thn 1.. aku tau mcm2 dh aku dgr cerita blkg aku, psl aku jns itu, jns ini, hati aku mmg dh sgt terguris tp aku buat spt biasa spt tiada apa2.. tambah lg peristiwa sms praktikal, sampai ada yg ty aku mse tu, betul ker itu kwn kau, kwn apa mcm tu, selalu burukkan aku dan cakap aku begitu begini, alahai...

Disaat kau berdesas desus yg aku baik dgn bdk psycho tu, bermcm lg tohmahn kan...  Mmg sjk dr kamsis, kau tau bdk tu xbaik dr awl kn tp asyik berbunyi di blkg.. kau tau tak yg bdk tu selalu dtg mlm2 ketuk pintu n hulur mknn yg dia beli mse aku kt kamsis.. kalau kau masih ingt, aku terlupa bila yg tiba2 aku berubah, jd confuse spt xdpt berfikir, letak semua jwtn yg aku pgg.. sehingga en Azizan pengetua kita sendiri jumpa aku knp tiba2 aku berubah mendadak...
(Siapa mahu percaya jika aku cerita, emak aku sendiri perasan dgn perubhn aku dan bwk aku jumpe ustaz, dirugyah dan mandi limau bagai -.tp mse tu dh thn akhir. slps itu br aku nmpk semuanya.. cuba lari dr dia, ingt peristiwa mlm tu , dia ugut nk hentam dgn helmet? )

 So, mse thn 3 kena kluar kamsis sbb xlg aktif. Aku msh lg rpt dgn bdk psycho tu kan.  Bdn aku naik sjk slalu kluar dgn dia pun mcm2 cerita kluar kan..mcm org dh 'kahwin' ek? Besarnya tohmahn itu kau tau? Kau tau tak apa hukumnya menuduh begitu?  Kau terlalu sibuk mse tu dgn pakwe, kau tak tau pun peristiwa yg aku jatuh terduduk sms balik kls slps turun dr bas, simen licin sbb hari hujan. Aku masih ingt lg mse tu kt blok sebelah kite tinggal, aku berlari nk cepat elak hujan. Tiada org lain mse tu... Esoknya aku xdpt bangun, punggung spt tidak terasa krn kebas... Demam xdpt bangun seharian, hanya Alang yg tahu hal tu yg jenguk n ty psl mkn.. sjk itulah bdn aku berubah..
sehinggakn kwn2 serumah kwn aku kt pantai dlm pun tegur, apasal punggung kau leper, xde isi, mse sekolah dulu lain,.. sambil gelak2... Aku cerita psl jatuh terduduk hingga kluar airmata sakitnya tu, dia pandang semcm spt aku reka cerita utk sembunyi sst. Sedih betul, Ya Allah, hy Kau yg Maha mengetahui..

Walau apapun syukur Alhamdulillah aku akhirnya bebas dr bdk psiko tu, dan utk pengetahuan kau aku bkn spt yg kau fikirkn, demi Allah aku berani berkata tiada perkara yg melampau bts berlaku sepjg aku dgn bdk tu, tuhan masih memelihara aku dan menyayangi aku, insan yg teraniaya ini..  biar apapun yg org lain fikir, Allah maha mengetahui. 

Aku kerap keluar n tidur rumah kwn sekolah aku  kt pantai dlm mse tu, aku mmg byk sgt kecil hati dh..tmbh lg dgn apa yg kau bgtau aku ttg tinie kwn kau tu ckp apa tentang aku... Hebat betullah kwn kau tu, xkn ku lupa.  Aku memaafkn tp tidak akn dpt melupakan...

(Perihal yg aku selalu bersihkn rumah sewa kita pun entah mcmmn boleh jd cerita negatif kononnya nk menunjuk kt kwn2 yg slalu dtg. Hello, aku buat semua tu krn aku suka bersih, lgpun flat tu mudah kotor, berabuk, berdebu, dan aku jns alah debu. Aku xbersungut pun org lain xnk bersihkn. Sampainya hati yg buat cerita. Sehinggakan lps tu, sehingga kini pun, bila ada org lihat, aku segan nk jd kononnya 'rajin'. Bila xde org baru aku buat... Dh jd habit sampai hubby aku pun tegur, knp pikir psl org.. ntah, aku x boleh dah...)

 Dh mmg perangai aku suka senyum n jns suka berkwn dgn semua org, suka binatang, bunga, pokok, knk2 kecil... Mmg semua mudah mesra dgn aku xkira lelaki atau perempuan. Mmg ke mana2 aku pergi walau dgn org xkenal aku selalu senyum, kalau di town k trg mse tu abg2 driver taxi pun dan akak2 kedai pakaian akn ckp, senyum sokmo dia ni... 
 Memang manusia xsama kan, bukan semua yg akn bls balik senyuman kite atau anggukn kepala, ada yg jns yg tgk semacam, kemudian pandang aku atas bawah - slalunya prempuan!...( Macam si Tinie tu yg kononnya pandai/arif sgt tgk org). Hello, senyum itu sedekah, nmpk org susah di jlnn pun aku lemparkn senyumn tau yg bermaksud, tabahkanlah hatimu..( itu terlintas di fikirn)


Mmg dr zmn sekolah aku lbh suka berkwn dgn lelaki sbb mrk lbh berterus terang n x berpura2. Apa jua  yg nk dikata terus dpn2 bukan soksek2 di blkg. Mmg ramai manusia yg mcm ni di mn2. Cuma segelintir yg akn dtg dkt kita n berckp dr hati ke hati. Umpama bila ada seseorg yg pakai bj terbalik , kebanyakan yg melihat akn gelak2 bgtau member lain drp pergi terus pd org tu, sentuh bahu n bisikkn ditelinga kesilapannya itu... 

Telah banyak kenangan zaman sekolah dulu yg dh aku lupakan..
Cuma yg paling xdpt aku lupa, bila ada member sekolah yg buat cerita cuma krn aku bonceng motor sepupu pd 1 mlm krn ketinggaln bas. Habis heboh kt asrama psl hal 1 mlm tu, hinggakn ada kwn baik aku(semestinya lelaki), dtg bgtau yg dia tau siapa yg buat cerita (perempuan) dan kwn aku ni siap ckp," kau nk aku tumbuk muka bdk tu aku buat.. mmg geram sungguh aku, dia tu dhlah br lg kt sini.. nk burukkn nm kau sbb dengki la tu. " Pdhal aku mcm biasa jer, xde la marah sgt, dia pulak yg lbh2.. haha. Aku cuma ckp, yg penting tuhan tau sebenarnya mcmmn, buat apa nk kecoh. Nnt dia sedar sendiri kesilapn dia tu. (Dgn adik2 junior aku xde masalah mrk baik2 semua dgn aku, jumpa siap bg salam n senyum tanda hormat, ramai yg kenal aku krn jwtn2 persatuan2 yg aku pegang. Terutamanya jwtan ke 2 tertinggi pengawas perpustakaan, byk perubahn dan pembaharuan serta buku2 baru masuk ats inisiatif kami dan guru. Cuma mmg aku tidak aktif sukan sbb ayahku tak bagi ke sekolah waktu ptg. Tp krn tugas berkaitan perpustakaan kdg aku stay juga sampai ptg )

Mmg betul xlama lps tu, aku xtau apa berlaku tp kwn2 pulau bdk yg buat cerita tu ( mungkin ken aku yg td betulkn balik cerita sbnr ? entah. ) sehinggalah suatu hari tu ayhnya meninggal, dia terpencil sendirian. Aku pula jns cpt kesian org, so aku dekati dia n ajk dia kluar ke kdai, sambil berjln tu aku berty ttg arwah ayhnya... Terus berderai airmata dia n minta maaf... Slps itu dia terus jd kwn aku, shingga time aku ssh dia pula yg sanggup bantu..
Sehingga kini kami msh kawan tp berjauhn dan ssh nk jumpa. Dulu2 time dia balik raya, skrg mak ayhnya dh xada..

Kwn baik aku yg lelaki yg selalu membela aku tu pulak pernah dtg jumpa aku sms aku kerja di Paka. Suatu hari tu sepupu aku tiba2 dtg office bgtau, ada surprise... Tada ... Kwn baik kau nk jumpa ni... Skrg dh lost contact dgn dia ni, dgr2 dh masuk tabligh. Sepupu aku ( tua 1 thn) yg baik ngan aku mcm abg sendiri tu pun dh meninggal 4 thn lalu.. 

Manakala kwn yg aku kenal dr sekolah rendah yg selalu bersama hingga sek men pula hanya contact sbb nk promote brg.... Dulu2 aku bli juga, dtg hantar, jumpe seminit terus chow, time raya asyik aku jer pergi rmh dia, aku siap pergi jln rmh mak dia sbb knl dia dr seklh rendah.  Tp nmpknya aku rse mcm aku jer yg msh anggap dia kwn, time mak aku meninggal pun dia xjenguk, 2x aku call, katenya kerja. Pdhal jarak rumah 15 minit. Sedih betul aku.

Aku menulis semua ni kerana ada sesuatu yg mencetuskn kembali ingatanku pada semua ini bila ada kwnku kini yg difitnah mcm2 kwn baik sendiri.
Tujuan aku bukan apa, cuma mahu semua berfikir, bukan semua yg kau lihat itu seperti apa yg kau fikir.. bila berkawan, jadilah kawan yang jujur dan iklhlas.. 

Islam sendiri menyuruh kita menyayangi sesama islam sptmn diri kita sendiri, apatah lg yg kau panggil kwn...
Bagaimana aku boleh tolong yang dah burukkan aku macam2? Siap boleh pergi pujuk dia time dia menangis dan bersedih akibat perangai kwn baiknya... siap bg seluar jeans aku lagi dan boleh boleh pulak temankan dia ke KL dari Ukm sbb x biasa ( xmcm aku yg mmg lone ranger jer nk kemana mn, study dulu la sket dan tanya jer org )
Aku senang jer, ingat pesan mak aku, jangan berdendam dgn org, sentiasa maafkan, layan org dgn baik walau bgmn dia lyn kita, kalau tak, maknanya kita ni 2x5. Lagipun bagi aku, kita ni manusia mmg kadang kita sendiri pun tak perasan yg kit abuat silap, perlunya org utk menegur... Sedangkan raja perlukan penasihat, sdgkan bijak pandai pun perlu bermuzakarah... Bagi aku setiap org dh cuba buat yg terbaik setakat yg dia mampu mengikut kemampuan fikirannya sendiri yg dianugerahkan Ilahi, Kita tdk tahu bgmn org tu struggle dlm hidup dia. apa yg dia tempuhi kan..
 Jika kita lihat sesuatu yg boleh dibantu, lakukan, jika ada idea, suarakan..

Masa zmn sekolah dulu cikgu disiplin sendiri pernah cakap yg dia hairan knp bdk2 bermasalah dtg cari aku,mengadu hal... pdhal aku nmpk slow jer... haha.. mmg aku jns yg xbyk bercakap kalau xpenting, aku lebih suka memerhati.. xde la join geng membawang seperti bdk2 perempuan lain... kes yg paling tak dapat aku lupa ttg seorg junior yg lari dari rumah. last2 dtg cari aku sms aku tgh camping kt pdg sekolah... mmg aku suka lyn dan mendengar... lps tu.. tips aku bg senang jer, di saat kita rasa tiada siapa peduli/syg atau x fhm kita bermakna itu saatnya kita perlu jd lbh penyayang lebih peduli ttg diri kita krn segalanya bergantung pd diri kita  sendiri dh, bukan org lain.. "jgn buang mse fikirkan @ bazirkan airmata utk sst yg x layak" dlm hidup ini. itu sia2... Fikirkan sst yg positif yg boleh bg manfaat dan membantu diri kita, fokus pd yg tu... Semua org ada masalah dalam hidup, itu sudah pasti, yg penting bgmana cara kita tanganinya..







No comments:

Post a Comment

Kawan?

Gelaran yg dah biasa dh aku dengar... Childish, gedik, lurus  bendul, bodoh, org buat mcm tu pun boleh lg pulak tolong  org tu..   ...