Sunday, June 5, 2016

Keutamaan Membaca Surat Al Kahfi di Hari Jum’at

*artikel berkaitan 1O AYAT PERTAMA DAN 10 AYAT TERAKHIR SURAH AL-KAHFI DAN DOA PERLINDUNGAN DARI DAJJAL

Surat Al Kahfi atau juga disebut Ashabul Kahf merupakan surat golongan Makkiyah atau yang diturunkan di Kota Mekkah.

Surah ini terdiri atas 110 ayat dan bercerita tentang beberapa orang pemuda yang tidur dalam gua bertahun-tahun lamanya.

Selain itu terdapat pula beberapa buah cerita dalam surat ini yang semuanya mengandung pelajaran-pelajaran yang amat berguna bagi kehidupan manusia.

Terdapat beberapa hadist yang mengungkapkan tentang keutamaan dan manfaat pada surat ini.  Pertama manusia yang membaca Al-Kahfi pada Hari Jumat akan terhindar dari fitnah Dajjal. Sosok kejam yang akan keluar pada akhir zaman ini nantinya akan membuat kerusakan di bumi dan menebarkan fitnah kepada setiap umat Islam. “Barang siapa membaca Surah Al Kahfi pada hari Jum’at, maka Dajjal tidak bisa memudharatkannya,” (HR-Dailami).

Manfaat lain dari membaca Al Kahfi pada hari Jumat  adalah mendapat pengampunan dosa diantara dua Jumat.
 Dalam riwayat lain masih dari Abu Sa’id al-Khudri radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah bersabda, Dari Ibnu Umar radhiyallahu ‘anhuma, Rasulullah SAW bersabda.
Siapa yang membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan memancar cahaya dari bawah kakinya sampai ke langit, akan meneranginya kelak pada hari kiamat, dan diampuni dosanya antara dua jumat.”

Semoga sedikit ilmu diatas dapat bermanfaat. Sebenarnya masih banyak keutamaan lain ketika kita membaca surat al kahfi akan tetapi yang terpenting adalah kita selalu melakukan kebaikan sedikit apapun baik itu di hari jum’at maupun hari lainnya. Insya Allah


1O AYAT PERTAMA DAN 10 AYAT TERAKHIR SURAH AL-KAHFI DAN DOA PERLINDUNGAN DARI DAJJAL

Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

Disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada siang hari atau malam hari Jumaat sebagaimana pendapat Imam Syafi’i (Lihat Al-Adzkar oleh Imam Nawawi).

Seorang muslim yang menghafal sepuluh atau tiga ayat pertama dari surah Al-Kahfi akan terlindung dari fitnah Dajjal, atau siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir 
dan sepuluh ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

Dalilnya adalah hadits dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)  

10 AYAT PERTAMA SURAH AL-KAHFI


Pada lafaz Tirmidzi: “Barangsiapa menghafal tiga ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.” Dia berkata: “Hadis hasan.”

Pada hadis yang diriwayatkan dari Imam Ahmad dari Abu Darda R.A bahwa Nabi SAW berkata : “Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat 
terakhir dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

 10 AYAT TERAKHIR SURAH AL-KAHFI
 

Hadith tersebut juga diriwayatkan oleh Muslim dan Nasai dari Qatadah R.A Dan pada lafaz Nasai menyatakan :
Barangsiapa membaca sepuluh ayat (mana-mana saja) dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

                                 DOA SELEPAS TAHIYAT AKHIR SEBELUM SALAM
Rasulullah SAW juga telah mengajar kita supaya berlindung dengan Allah SWT daripada godaan Al Masih Ad-Dajjal ini.
 Baginda SAW mengajar satu doa untuk dibaca selepas tahiyyat akhir sebelum salam setiap kali kita sembahyang. Doa itu adalah :

Maksudnya :  “Ya Allah, aku berlindung dengan Engkau daripada siksa api neraka Jahannam dan dari siksa kubur, dan dari fitnah dalam kehidupan dunia dan fitnah setelah mati, juga aku berlindung dangen Engkau daripada kejahatan fitnah Al Masih Dajjal.

artikel berkaitan : Keutamaan Membaca Surat Al Kahfi di Hari Jum’at

Wednesday, May 11, 2016

KELEBIHAN BERZIKIR



Berzikir ialah satu amalan yang disyariatkan dan sangat dituntut dalam Islam. Ia boleh dilakukan dengan hati atau lidah atau yang sebaik-baiknya adalah dengan kedua-duanya. Zikir merupakan tugas harian setiap Muslim kerana ia mendatangkan kekuatan dan ketenangan jiwa.

Sebagaimana yang disebut di dalam surah An-Nisa’ ayat 103 yang bermaksud,
“Kemudian apabila kamu selesai mengerjakan sembahyang, maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah ketika kamu berdiri atau duduk , dan ketika kamu berbaring.”

Zikir juga merupakan bukti keterikatan seorang hamba kepada Penciptanya. Seorang muslim perlu sentiasa membasahkan lidahnya dengan zikir-zikir yang ma’tsur (diambil daripada Al-Quran dan sunnah) seperti zikir selepas solat, zikir pada waktu pagi dan petang serta zikir-zikir yang dibaca berkaitan dengan peristiwa atau sebab yang tertentu.

Allah SWT sangat menyukai orang yang lidahnya sentiasa basah dengan zikir-zikir memuji Allah. Ganjaran pahala juga telah dijanjikan oleh Allah kepada orang yang berzikir. Hal tersebut dijelaskan dengan turunnya surah Al-Ahzab ayat 35, maksudnya:

 “Golongan lelaki dan wanita yang banyak berzikir kepada Allah, Allah janjikan bagi mereka keampunan serta ganjaran yang besar.”

Menurut Imam al-Nawawi, “Ketahuilah bahawa sesungguhnya zikir tidak hanya tasbih, tahlil, tahmid dan takbir, bahkan zikir ialah setiap amalan ketaatan yang dilakukan kerana Allah SWT”.

Dari Rasulullah s.a.w, "Sesiapa yang mengucapkan 'Subahanallah hil'azimi Wabihamdih' maka akan ditanamkan untuknya sepohon pokok tamar di dalam syurga." ( H.R Muslim)

Kelebihan Berzikir

Antara kelebihan berzikir yang dinyatakan di dalam hadis-hadis yang sahih adalah:
Pertama – majlis zikir merupakan taman syurga di dunia. Daripada Anas bin Malik r.a, beliau meriwayatkan: “ Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Jika kamu melalui taman-taman syurga, maka singgahlah dengan senang. Para sahabat bertanya: Apakah taman-taman syurga itu? Baginda menjawab: halaah-halaqah (kelompok) zikir.” – Hadis hasan riwayat al-Tirmizi.
Kedua- Zikir merupakan benteng daripada gangguan syaitan.
Ketiga – Zikir penghapus dosa dan menyelamatkan daripada azab Allah.
Keempat – Zikir diumpamakan sebagai orang yang hidup.
Kelima – Zikir beroleh pahala.
Keenam- Zikir adalah tanaman syurga.
Ketujuh – Zikir adalah amalan yang paling baik dan paling tinggi darjatnya.

Kalimat Zikir yang Ringan di Mulut tetapi Berat di Timbangan Amal

Dua Kalimat Ringan Tapi Sangat Dicintai Allah dan Berat Pada Timbangan
Oleh: Badrul Tamam

سُبْحَانَ اللَّهِ وبِحَمْدِهِ - سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ
Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil 'Adzim
"Maha Suci Allah dan segala puji untuk-Nya, Maha Suci Allah Yang Maha Agung."
Sumber Zikir
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'Anhu, ia berkata: Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda,
كَلِمَتَانِ خَفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ ثَقِيلَتَانِ فِي الْمِيزَانِ حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمَنِ : سُبْحَانَ اللَّهِ ، وبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ
"Dua kalimat yang ringan diucapkan lisan, berat ditimbangan, dan dicintai oleh Al-Rahman (Allah): Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil 'Adzim." (HR. Muttafaq 'Alaih)


Keterangan
Tiga sifat yang disematkan pada zikir di atas. Pertama, disifati dengan "Ringan diucapkan lisan" karena ia mudah dan tidak berat. Sangat ringan diucapkan oleh lisan karena sedikitnya jumlah hurufnya. Huruf-hurufnya juga terdiri dari huruf-huruf yang memiliki tempat keluar yang mudah. Tidak ada huruf yang berat diucapkan. Sehingga ringan diucapkan.

Kedua, disifati dengan "berat ditimbangan", yakni benar-benar berat saat ditimbang di akhirat karena banyaknya pahala yang diberikan kepada orang yang mengucapkannya. Nilai kebaikannya dilipatgandakan bagi yang mau menzikirkannya.

Ketiga, disifati dengan "sangat dicintai oleh Al-Rahman", yakni kedua kalimat zikir tersebut sangat dicintai oleh Allah. Tentunya, orang yang mengucapkannya juga dicintai oleh-Nya. Berarti dua kalimat zikir ini merupakan salah satu sebab turunnya cinta Allah kepada hamba.
Dipilihnya nama Allah "Al-Rahman"  menunjukkan, bahwa hadits ini menerangkan luasnya rahmat Allah kepada hamba-Nya. Dia membalas amal yang sedikit dengan pahala yang besar.
Makna Subhaanallaahi Wa Bihamdihi: Menyucikan Allah Ta'ala dari semua yang tidak pantas untuk-Nya, seperti aib dan kekurangan. Berkonsekuensi, meniadakan sekutu (pathner), pasangan hidup, anak dan semua yang tidak layak disandarkan kepada Allah 'Azza wa Jalla. Bahwa Dia Maha sempurna dari semua sisi.
Digandengkannya tasbih dengan pujian menunjukkan kesempurnaan karunia dan pemberian-Nya kepada semua makhluk-Nya. Juga menunjukkan kesempurnaan hikmah, pengetahuan, dan sifat-sifat-Nya yang lain.

Subhanallah al-Adzim berarti Allah pemilik keagungan, kebesaran, keperkasaan, kekuasaan. Tidak ada sesuatu yang kekuasaan, kemampuan, kebijaksanaan, pengetahuan yang lebih agung daripada Allah. Dia maka agung dengan Dzat dan sifat-sifat-Nya.
Dua kalimat zikir di atas mengandung maqam raja' (pengharapan) dan khauf (Takut). Raja' terdapat pada sifat pujian yang berupa sanjungan baik atas apa yang Dia perbuat dan sifat-sifat kesempurnaan dan kemuliaan yang disandang-Nya. Sedangkan khauf diperoleh dari makna keagungan, kebesaran, keperkasaan, kekuasaan. Wallahu Ta'ala A'lam.

Penutup
Wahai saudaraku, sesudah mengetahui besarnya pahala dan makna yang terkandung dari dua kalimat zikir ini maka hendaknya kita senantiasa merutinkannya. kita senantiasa membacanya dalam keseharian kita. Karena zikir ini tidak banyak menyita waktu dan tenaga kita. Tidak pula kita harus berkeringat dan mengeluarkan harta yang banyak untuk mengamalkannya.
Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil 'Adzim akan memberatkan timbangan kebaikan kita diakhirat sehingga akan termasuk orang yang bahagia. "Barang siapa yang berat timbangan (kebaikan) nya, maka mereka itulah orang-orang yang dapat keberuntungan." (QS. Al-Mukminun: 102)

"Dan adapun orang-orang yang berat timbangan (kebaikan) nya, maka dia berada dalam kehidupan yang memuaskan." (QS. Al-Qaari'ah: 6-7)

Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil 'Adzim akan menyebabkan kita mendapatkan kecintaan Allah. Siapa yang dicintai oleh Allah, maka Allah akan menjaganya dan memberi petunjuk kepada anggota tubuhnya untuk berbuat yang mendatangkan ridha-Nya dan menghindari perkara-perkara yang bisa mendatangkan murka-Nya. Siapa yang dicintai oleh Allah, maka dihapuskan kesalahannya, diampuni dosanya, dan diberi keberkahan dalam hidupnya. Wallahu Ta'ala A'lam. [PurWD/voa-islam.com]


Wednesday, February 25, 2015

Cara Membuat Linkwithin

 Ini adalah contoh linkwithin dari my other blog

Sebab kenapa perlu link within :

*linkwithin ni bagus digunakan kerana ia memaparkan tajuk serta gambar paparan yg lebih menarik bagi menarik perhatian pelawat blog.
*memudahkan pelawat memilih tajuk post lain 

Di sini disediakan  step² bagaimana untuk letak within dlm blog :


Step 2 : Akan muncul paparan seperti ni..


Jika background blog gelap,tick pada kotak kosong kecil tu & pastikan  masukkan bilangan yang sesuai dengan lebar blog .

Step 3 : Klik install widget



Step 4 : Pilih blog yang nak dimasukkan linkwithin



Step 5 : Then lepas tu boleh  terus save...


Monday, October 1, 2012

Gigi oh gigi...


Pernah dengar tentang jambatan gigi atau bridge..?. 

Untuk menganti sebatang gigi yang 'hilang', gigi bersebelahan di kedua belah akan dikecilkan untuk disarung 'crown' untuk menampung sebatang sebatang gigi palsu seperti di atas.



Hasilnya memang cantik dan selesa, tidak seperti gigi palsu biasa yang mempunyai lelangit plastik, dan terasa seperti ada sesuatu yang melekat di lelangit. 


Tapi terdapat kes jambatan gigi atau bridge yang gagal, akhirnya gigi bersebelahan jadi mangsa...seperti gambar di bawah, untuk menampung 2 batang gigi bridge, empat batang gigi bersebelahan jadi 'korban'..
Itulah sebabnya ada sesetengah doktor pakar tidak mengesyorkan bridge ni pada gigi asal kita tapi sebaiknya di buat pada gigi implan atau gigi tiruan yang tanam (gambar di bawah), taklah menyesal kemudian  hari disebabkan bridge, gigi yang tak sakit jadi 'sakit'....Wallahualam...

Dan satu lagi untuk pengetahuan, orang yang pakai gigi palsu cepat tua dan tulang cepat megecut seperti di bawah ni...


Jadi, jagalah gigi elok elok..menyesal kemudian dah tak guna.

Kalau nak buat implan gigi atau tanam gigi, kosnya adalah 5000 untuk sebatang, dan ianya mengambil masa berbulan-bulan untuk sembuh dari perbedahan menanam gigi implan. Ada juga kes implan yang gagal..isk isk..http://www.buzzle.com/articles/dental-implants-problems.html
http://www.buzzle.com/articles/dental-implant-vs-bridge.html

Tuesday, February 22, 2011

CINTA JENIS APA??..

Cinta, kasih dan sayang...adakah sama..? Kau ucap "I love u" tapi cinta yang 
bagaimana..?...Jangan ingat cinta itu cinta saja... 
CINTA ada berbagai jenisnya...jom buat kajian jenis cinta
 1.)Cinta Storge (Kawan Karib)(asal perkataan Greek)
- cinta dalam ketenangan dan  penuh dengan kasih sayang.
- timbul dan berkembang secara perlahan-lahan  daripada perhubungan karib yang lama.
- Selalunya,mempunyai minat dan keinginan yang sama.
- gemar berkongsi harapan secara terbuka dan tidak berupaya untuk bercinta tanpa mengenali pasangan mereka dengan lebih mendalam.
- jarang memaparkan kemesraan tetapi lebih logikal dan tenteram.
-jarang merajuk atau merasa cemburu. Perpisahan atau berjauhan tidak menimbulkan kerisauan.
-Jika mereka bercerai, mereka masih boleh berkawan.
(erra & yusri mungkin dalam kategori ni kot..)


idea IKhsan ISE
2.)Cinta Agape (Pengorbanan)
-seerti dengan altruistik.
- mengambil berat mengenai pasangan mereka.
-Lazimnya mereka mesra dan berhati mulia.
-tidak mengharap apa-apa balasan daripada orang yang dicintainya itu.
-yang memiliki cara cinta Agape mudah dipermainkan oleh orang yang dicintainya 
-jika mereka sedar penindasan berlaku, ia dianggap sebagai sesuatu yang tidak disengajakan.
(rasanya ramai perempuan kot dalam kategori ni.. atau lelaki yang budiman..)


ni la lelaki bila nak memujuk perempuan, hu hu..
 3.)Cinta Pragma (Logikal)
- praktikal dan realistik.
-Cinta jenis ini dicirikan sebagai logik dan munasabah.
-Individu itu lebih mengutamakan praktikaliti daripada hubungan cinta.
-Mereka lebih memerhatikan keuntungan peribadi dalam perhubungan.
-Ini dicapai dengan mengadakan senarai sifat yang diperlukan daripada objek cinta dan mengikut taraf serta kemampuan peribadi individu berkenaan.
(aku rasa orang terlalu memilih pasangan begini kot)


 4.)Cinta Ludus (Permainan)
- sering dicirikan dengan kepentingan diri sendiri.
-Individu ini menganggap cinta sebagai satu permainan dan pertandingan yang harus dimenangi.
-Ia membabitkan cinta yang tiada komitmen, kurang kemesraan, berahsia, tiada rancangan jangka masa panjang dalam perhubungan dan suka kepada perhubungan yang mendadak serta tidak teratur.
- mereka selalunya suka mempermainkan perasaan pasangan dengan mempunyai lebih dari seorang individu yang dicintai.
(begini ke cinta buaya darat, he he..)


 5.)Cinta Mania (Kepunyaan)
-Sangat hebat dan obses.
- individu yang memiliki cinta jenis ini sentiasa memikirkan mengenai pasangan mereka,
-memerlukan kasih sayang, perhatian, kepastian dan ketulusan yang berterusan daripada pasangan mereka.
-suka mengawal dan mengongkong pasangannya, cemburu buta, sentiasa perlukan kepastian cinta
- mencurigai kejujuran serta keutuhan cinta, bimbang penolakan dan kehilangan cinta
- sentiasa peka terhadap sebarang tanda kekurangan cinta
-sentiasa menagihkan janji daripada pasangan mereka yang menyebabkan mereka terumbang-ambing di antara keghairahan dan kekecewaan.
(Hmmm... rasanya ramai yang begini.. )


 Look into my eyes
And you will see
What you mean to me
Search your heart
And search your soul
And when you find me there
You will search no more

Don't tell me it's not worth dying for
I can't help it there's nothing I want more
You know it's true
In everthing I do I do it for you

And there's no love like your love
Like no other could give more love
There's no way that compares to your way
For the time or the way


Dan yang penting adakah cinta kamu  itu  cinta yang ikhlas lahir dari hati nan suci... cinta kerana Allah s.w.t. atau adakah cinta itu hanya pada zahir sahaja... yang kian pudar bersama masa..bila dah tak lagi comel.. 
atau bila duit dah kering, cinta pun jadi kering... hmmm... .

...Cinta pada Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w...adalah cinta yang utama.. 



Monday, February 21, 2011

Website ada malware!? Jangan panik...

Hari ni aku banyak kerja sebenarnya, saja nak check blog dan blogwalking jap, tetiba lak bila aku bukak blog laman-impianku guna google crome, dia kata ada malware...
then aku buat checking, hasilnya, the website is CLEAN..
rupanya bila bukak ikut gogle crome jer kata malaware so, aku guna firefox
Kauorang pernah kena tak, Kalau belaku kat kauorang, cepat2 pergi search taip : 
'Website security check parasite ' ataupun terus ke sini
atau
masukkan url blog dan check, tengok betul ke tak ada malware...
jangan tak pasal2 nak pening kepala

Saturday, February 19, 2011

Marahlah.. MARAH LAGI..!

Rasanya tiada orang yang tidak pernah merasa marah, yang bezanya adalah sejauh manakah rasa marah tu... dan bagaimana kita mengawalnya...Perasaan itu datang dengan sendiri atas sebab-sebab tertentu yang ditimbulkan oleh manusia atau pun keadaan..
 Marah buat orang tension, marah buat orang stress...
Marah itu emosi..bila emosi mendahului, akal yang waras berada di bawahnya... bahaya tu..
Marah buat orang memaki... memaki itu baik ke?...
Marah itu senonim dengan dengan tak sabar, marah boleh jadi agresif,boleh jadi ganas...panas baran..
panas itu api, api itu syaitan..
 “Dari ‘Atiah Radiallahuanhu ia berkata, Rasulullah s.a.w bersabda :
Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya
api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka
hendaklah ia berwuduk”.(Riwayat Al-Imam Abu Daud).



Dari sudut sains :
Marah akan megurangkan imuniti dalam badan dan mengundang pelbagai penyakit
Orang yang cepat marah, lukanya lambat sembuh (Ohio State University)
Bila marah, berlaku 'pergaduhan' dalam otak yang meransang memek muka : mata jadi membulat, merenung tajam & mengetap-getap gigi & 
keluar satu naluri untuk melempiaskan marah.
.
Bila tengah marah manusia boleh jadi hilang kawalan dan banyak akibat buruk berlaku 
yang disesali kemudiannya...
Marah-marah membentuk satu peribadi yang buruk...
Marah akan memakan sifat kasih, memburukkan hubungan dalam keluarga...

MArah buat jantung berdegup kencang, tekanan darah jadi tinggi, stress...
Marah akan mengundang sakit jantung, cancer, strok, masalah penafasan, 
wajah jadi hodoh, cepat tua..

Seorang lelaki pernah meminta satu wasiat dari NAbi Muhammad s.a.w berulangkali :
BAginda bersabda "Janganlah engkau marah" dan
 "Janganlah engkau marah"
(Hadis riwayat ali-Imam al Bukhari)
Baginda juga pernah bersabda  
orang yang kuat adalah orang yang dapat 
menguasai dirinya ketika marah

Jika anda sedang marah, amalkan bacaan A’uzubillah himinasyaitaannirrajiim
        (Aku berlindung kepada Allah s.w.t daripada syaitan direjam)






P/s : Jadi, nak marah-marah lagi ke lepas ni? Sabar jer la yer..
Kalau benci... katakanlah... tidak aku... tidak marah... kalau diam mana ku tahu...