Monday, January 24, 2011

UCAP SALAM,.. RINGKAS DLM SMS AS'KUM, A'KUM ..? ....

"Rasul-rasul Kami telah datang kepada Ibrahim dengan berita gembira; mereka berkata, 'Salam!' Dia berkata, 'Salam'" (11:69).
 Memang seperti kata Ustaz Zawawi Yusof sepatutnya ucap salam penuh seperti yang disebutkan. ASSALAMUALAIKUM Apa yang nak dibicarakan di sini adalah kenapa ucapan 'salam' itu disalahertikan sebagai selamat tinggal,padahal itu utk keadaan dan dlm ayat tu sahaja.Ini kerana Salam bermaksud "sejahtera" atau "kesejahteraan" 

Mengenai tulisan ringkas dlam sms pula, akum, as'kum dsbnya sudah tentulah maksudnya sama seperti ringkasan perkataan lain spt, sbb, utk dsbgnya. Apa yg penting adalah maksud initpati . Islam adlh agama yg memudahkan, Maqasid Shariah(objektif) itu yg penting.

(Ini tidak termasuk dalam penulisan, buku, dan sebagainya itu kena tulis penuh, yg di sini psl dlm sms handphone jer)
Berikut adalah apa yg ustaz Zaharudin komen ttg ringkasan salam di  :
 http://pakarhowto.com/info-berguna/hukum-tulis-lafaz-salam-akum-askum.html
..
 Di bawah ni adalah apa yang di heboh2kan :
SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

Gunakanlah,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH..
 Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”  Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Jawab salam yang betul  dan jelas ;
 “WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya  ;“WAALAI KUM SALAM”

   Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
    
   Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.
     Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

   Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

 Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya. Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

P/s : sebenarnya artikel di atas telah di copy paste byk kali dan sy tdk tahu sumber asalnya....   .

So, seperti kata ustaz Zaharuddin dr buang masa heboh pasal yg kat atas ni, baik gi lepak kat
http://zaharuddin.net/ banyak ilmu boleh dapat kat situ...

(terima kasih kepada ARC yang memberi komen)

21 comments:

  1. wadehel? salam dan islam berasal dari 1 perkataan yg membawa maksud sejahtera. penambahan alaikum tu maksudnya ke atas kamu. so sama je

    dekat India, umat Islam sana takde sebut ASSsalamualaikum. diorg ucap salam alaykum. xde problem pun

    ReplyDelete
  2. oh terimakasih :) kerana memberi pelaran . tanak cakap lebih takut tersalah pula , thanksa yeahh

    ReplyDelete
  3. perkara inilah yang sedang heboh diforwardkan..
    hmm

    ReplyDelete
  4. terima kasih info yg menarik kongsi ~

    ReplyDelete
  5. Erk... Dah lama rupanya. Apa pun sharelah info nie mana tau masih ramai lagi orang tak tahu.

    -> Saya masukkan link address blog kaymama punya pasal tajuk nie di bahagian kredit post blog saya... ;-)

    ReplyDelete
  6. semaunye pasal niat. makna laen2 pon x kisah. aku buat entry maut jugak kang.

    ReplyDelete
  7. tpi sbolehnye tulis je salam~ sebb maknenye lebih baik... lain org lain kple...ade yg mgkn trse ble gunekn prktaan sgktn... sme cm bile kite tulis shortform...

    contoh : ada org shortform boleh = ble/bley/blh/bleh/bolh/leh tapi adakah semue tw? bnd salam ni di jdkn isu krne xnk tmbul salah faham... tu je... :) salam~

    ReplyDelete
  8. huhu.. perkara ne lah yang heboh semenjak dua menjak ni.. :)

    ReplyDelete
  9. Maafkan saya.. setahu saya web e-bacaan itu milik Othman Ali, seorang tokoh anti Hadis tanah Air..

    http://www.e-bacaan.com/artikel_salam.htm

    Dan bukunya, bacaan telah diharamkan oleh kerajaan

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/fatwa-terhadap-golongan-anti-hadis-0

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/anti-hadith-0

    ReplyDelete
  10. Thankx Ahyad, saya dah buang yang Othman Ali tu...
    TQ kerana bagitau.. kenapa webnya masih ada lagi, kalau diharamkan, pihak kerajaan patutnya ambil tindakan atas web dia tu kan... mungkin ramai orang yg baca..

    ReplyDelete
  11. tidak mengapa..bukankah tugas kita saling mengingati =) sebenarnya saya pun risau juga orang ramai baca web tu..

    ReplyDelete
  12. ok kaymama, lain kali berhati-hati sikit tau, mereka tu cukup bahaya. Senang cerita, jika mereka kata hadis nabi tidak bleh pakai, sudah semestinya mereka terkeluar dapripada Islam. Saya mintak kaymama baca artikel ahyad ni:

    Islam Liberal:Anti Hadis 1

    Peringatan laman berbahaya
    : Sambungan yang atas


    terima kasih Ahyad..

    ReplyDelete
  13. oh tima kasih muhammad iqbal... kena sebar2 kan lah tu... hu hu..:p

    ReplyDelete
  14. mmg bayk pendapat kn megenai isu ini...kdng2, kita pun bolah keliru...tp berusahalh mncari yng tepat...

    nice entry...suka

    ReplyDelete
  15. ha, muhammad Iqbal, dlm web yg anti hadis tu kan, org yg dtg baca x tau pun yg web tu anti hadis.. bahaya tu... patutnya web diaorang tu ditutup terus la...

    ReplyDelete
  16. itu la yg ahyad cuba sampaikan. Kami pernah pergi ke pejabat jakim di Putrajaya, dan soalan berkenaan web tu telah di tanya oleh ahyad. Namun, alasan mereka, mereka tiada kuasa untuk halang web tu. Pelik sangat!!

    ReplyDelete